NEUROFEEDBACK

MIT JELENT A NEUROFEEDBACK

A neurofeedback (más néven EEG-biofeedback) szó szerinti fordításban az agyi működésünkről való visszajelzést és tanulást jelenti. Részletesebben: egy olyan fájdalommentes tréning, amelyet az agyi teljesítmény javítására fejlesztettek ki. Eredetileg stresszhatások kiküszöbölésére, a figyelem és a koncentráció fejlesztésére használták, később felfedezték, hogy bizonyos idegrendszeri tünetek kezelésében is sikeresen alkalmazható. Folyamatosan fejlődő, modern módszer, amelynek a tanulás segítése mellett számos terápiás hatása lehet. Én a praxisomban NEXUS4 készülékkel dolgozom, ami úgynevezett amplitúdótréninget nyújt.

ÁRAK

# Első konzultáció, komplex mérés és írásos fejlesztési javaslat - 16.000 Ft (ezt a díjat a helyszínen lehet kifizetni)
# Tréning - 9.500 Ft /1 alkalom
# 10 alkalmas bérlet - 85.000 Ft (heti egy alkalom esetén 10 hétre szól, heti két alkalom esetén esetén 5 hétre)
A bérlet az előre megbeszélt egybefüggő időszakra érvényes. Havi díjfizetés is lehetséges, ugyanezen feltételekkel. A díjakat előre, minden hónap 1-je és 5-e között, utalással lehet fizetni, digitális számla ellenében.

HELYSZÍNEK

# KÖR Műhely - Budapest, V. kerület Papnövelde u. 1.
# Napraforgó Fejlesztőház - Budapest, II. kerület
# Nagykovácsi, Szarvas u.

 

HOGYAN HAT A NEUROFEEDBACK

Vannak testi funkcióink, amelyeket megszokott módon, tudatosan kontrollálhatunk, például érzékszerveink működését, mozgató izmaink munkáját, vagy akár szívritmusunkat. A legtöbb belső szabályozó folyamatunkat azonban nem tudjuk akarattal befolyásolni, azok normális módon, automatikusan teszik a dolgukat – valójában azért, mert nem „tudunk” róluk, és ritkán kapunk visszajelzést (nem látjuk másodpercenként a vérképünket). Ugyanakkor vannak bizonyos biofeedback módszerek, amelyek segítségével az ember rátanulhat például gátizmai tudatos kontrollálására (ez jól jöhet az intimitás során) vagy vérnyomása karban tartására (ezért megdicsér a háziorvos). Az EEG alapú biofeedback (azaz a neurofeedback) révén pedig sikeresen tréningezhetjük magunkat arra, hogy agyműködésünk harmonikus legyen és célszerűen működjön. Hogy érhetjük el mindezt?

MI TÖRTÉNIK EGY NEUROFEEDBACK ÜLÉS SORÁN

Számos agyi funkciónk szabályozhatóbbá válhat attól, hogy folyamatos, ismételt visszajelzést kapunk működéséről, és rátanulunk (az operáns kondicionálás révén), hogy számunkra kedvező maradjon. Ez a fajta „én vagyok a főnök a testemben” folyamat úgy érhető el, hogy egy számítógépes rendszer segítségével mérik az EEG (elektroencephalogram) hullámainkat, amit mi figyelemmel kísérhetünk a monitoron. Ha elégszer látjuk, és tudjuk, milyennek szeretnénk látni, akkor tanulunk belőle. Akár a biciklizésnél vagy az autóvezetés során, a folyamatos visszajelzés (feedback) és gyakorlás révén automatizálódik a megfelelő jelenlétünk. De honnan tudhatjuk, hogy amit éppen látunk magunkról, megfelelő-e a számunkra? A különféle agyi aktivitást mutató hullámoknak többféle mintázatuk lehet, aszerint, hogy milyen folyamataink vannak túlsúlyban az adott pillanatban.

Egy neurofeedback tréning ülés 20-40 percig tart, ezalatt a szakember a monitoron nézi agyhullámainkat, mi pedig egy filmet nézünk. Ha optimális nyugalommal és figyelemmel vagyunk jelen, akkor ez egyrészt látszik az agyhullám-görbén, a szakember ellenőrizheti. Másrészt a film, ami a monitor másik részén megy, jó minőségben látható és hallható (ez a „jutalom” számunkra). Amikor viszont izgünk-mozgunk, vagy dekoncentráltak vagyunk, valamiért nehezen figyelünk, belső feszültség vagy szorongás köt le minket, akkor ez szintén látható lesz az agyhullám-görbéken, a film képe pedig beszűkül vagy megáll, számunkra kevéssé élvezhető (a jutalom elmarad). Egy-egy neurofeedback ülés során, ily módon több ezerszer kapunk érzékeny visszajelzést arról, hogy koncentrációnk megfelelő-e vagy sem. A tréning folyamata alatt (ami minimum 20, de 30-40 alkalmat is jelenthet) tulajdonképpen „rászokunk” arra, hogy képessé válunk jobban összpontosítani, és hogy mi magunk tudjuk kontrollálni és fenntartani optimális agyműködésünket. Ez a fajta rátanulás tartós és plasztikus, nem lehet elfelejteni, ahogy a biciklizést sem – ugyanakkor bizonyos esetekben szükség lehet egy-két alkalmas, úgynevezett emlékeztető gyakorlásra.

Felkészülés a gyakorlásra, oldott hangulatban - a kliens fejbőrén illetve fülcimpáján elhelyezett elektródák közvetítik az agyi aktivitás jeleit a számítógépes rendszernek (hasonlóan a szívműködést mérő EKG-hoz). Az optimális agyhullám-mintázat referenciaértékeit a monitoron állítom be a neurofeedback ülés elején, a kívánt tréningcélnak megfelelően. Fontos tudni, hogy csak mérés történik, az agy nem kap fizikai vagy elektromos hatást. A neurofeedback tehát nem jár semmiféle fájdalommal (úgynevezett non-invazív eljárásnak minősül).

Az optimális agyhullám-mintázat elérésének „jutalma” a tisztán élvezhető film-élmény, vagyis a pozitív feedback. A tréning folyamata alatt, a 20-30-40 alkalom során ez az optimális, kontrolláltan laza állapot gyakorolható be élményszerűen, a biciklizéshez hasonlóan. Ha minden jól megy, a kliens arcán és testtartásán is jól látszik az az ellazult, mégis koncentrált figyelem, amit a szakember közvetlen közelről is megfigyelhet, és a monitoron megjelenő agyhullám-mintázaton is ellenőrizhet. A visszajelzés tehát folyamatosan megerősíti a klienst. 

„Megy ez…” – a gyakorlás sikerének kliens és trénere is örül - nem beszélve arról, hogy kedvet kaphatnak hozzá a tesók és a szülők is... A fejlesztés az úgynevezett operáns kondicionálás elvén működik: az elvárt teljesítményt jutalmazzuk, ami abban nyilvánul meg, hogy a készülék használója a beállított filmet, esetleg játékot képes élvezhetővé tenni saját maga számára. Így képes felismerni, hogy milyen az ő optimális agyhullám-mintázata, és rátanul, hogyan lehet azt önállóan, a saját akaratával bármikor produkálni. 

A FEJLESZTÉS FOLYAMATA

Konzultáció, állapotfelmérés és fejlesztési terv

  • tájékozódó beszélgetés a klienssel a panaszokról, a fejleszteni kívánt területről (gyerekek esetében a szülővel beszélünk a gyermek fejlődéséről; anamnesztikus adatokat veszünk fel
  • kiegészítő figyelemvizsgálatot végzünk (papír-ceruza tesztek)
  • a második alkalom során a neurofeedback készülék segítségével térképezzük fel az agyterületek EEG-mintázatát
  • az adatokból és eredményekből kezelési tervet készítünk, milyen területen kezdődjön a tréning, milyen típusú hullámok áttanulása szükséges

Neurofeedback tréning

A fejlesztés az állapotfelmérés során megtervezett tréningterv szerint indul. A meghatározott agyterületek felett elhelyezzük a szenzorokat. Az elvezetett EEG-jeleket a számítógép feldolgozza, a tréner pedig a protokollnak megfelelően beállítja az elvárt értéktartományt, amelyen belül optimálisnak tekinthető az agyi aktivitás. A kliens ilyen módon a saját agyhullámairól szóló feedback alapján tudatosan irányít. A tréner folyamatosan ellenőrzi a beállításokat, és ügyel arra, hogy a kliens a saját jelenlétén keresztül megfelelően rátanulhasson optimális állapotára. Az egyes ülések 20-40 percig tartanak, a páciens tűrőképességétől és terhelhetőségétől függően. A tartós cél elérésének érdekében általában 20-40, egyes esetekben 60 ilyen találkozásra van szükség.

Eredmények értékelése:

Már a fejlesztés során is zajlik a változások nyomon követése. Ez azért is indokolt, mert bizonyos szintek elérése után, a hatékony változás érdekében a tréning újabb területen folytatódhat. A kezelés végül egy ismételt állapotfelméréssel, illetve annak kiértékelésével zárul.

Emlékeztető ülések:

Annak érdekében, hogy a tréning során tanultak megerősödjenek, megszilárduljanak, a fejlesztés végét követő időszakban 2-3 havonta lehetséges egy vagy két „emlékeztető ülés” beiktatása. Ez alkalmat ad annak átbeszélésére is, hogy a kliens hogyan érzi magát, szükség van-e esetleg más jellegű segítségre.

A MÓDSZER ÁLTALÁNOS ELŐNYEI

elősegíti a saját tevékenységünk feletti tudatos kontrollt

optimalizálja, harmonizálja agyműködésünket

hatékonyabbá teszi a tanulást és az önszabályozást

fejleszti a kognitív és pszichofizikai képességeket (figyelem, összpontosítás, összeszedettség, relaxált állapot elérése)

növeli idegrendszerünk kapacitását és rugalmassá teszi a gondolkodást

javítja a figyelem- és koncentrációs képességet

növeli a mentális, tanulási és sportteljesítményt (különösen hatékony gyerekeknél és serdülőkorban)

csökkenti a stresszt és a belső feszültséget, enyhíti a szorongás-érzést

javítja az alvás minőségét

harmonizál, energizál, pihentet, kiegyensúlyozottá tesz

A NEUROFEEDBACK TRÉNING SPECIÁLIS ALKALMAZÁSAI

Az emberi agy sokféle probléma, nehézség, fejlesztendő működés vagy akár pszichés megbetegedés esetében mutat az elvárttól eltérő agyhullám-mintázatot. A neurofeedback-tréning során az optimálistól eltérő agyhullámok amplitúdójának csökkentését vagy növelését segítjük, hogy az agy működése harmonikusabbá váljon, és ezzel a problémák csökkenjenek, megszűnjenek.

  • elősegítheti a csúcsteljesítményt illetve a kreativitást, a flow-élményt (pl. a versenysportban, táncosok tréningjében, vagy akár menedzserek tevékenységének hatékonyság-fokozásában)
  • segítheti a vizsgára való felkészülést és a stresszkezelést, például nagy terhelés mellett élő diákoknál
  • enyhítheti, adott esetben tünetmentessé teheti a viselkedési nehézségeket (impulzív agresszió, indulatkezelési nehézségek, dühkitörések, dac estében)
  • enyhítheti, nem ritkán tünetmentessé teheti a tanulási nehézségeket, hozzájárulhat a tanulási folyamatok rugalmasabbá válásához és növelheti az alkalmazkodó-készséget (diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia, diszpraxia esetében)
  • enyhítheti a hiperaktivitás és/vagy a figyelemzavar (ADHD) zavaró tüneteit, kompenzálhatja az idegrendszer részleges éretlenségét
  • pozitívabb komfortminőséget adhat autista, Asperger szindrómás gyermekek és felnőttek mindennapjaihoz, növeli az önkontroll és önszabályozás kompetenciáját
  • terápiás hatással bír bizonyos idegrendszeri problémáknál (epilepszia, migrénes fejfájások egyes típusai, „hiperaktív agy”, demencia), a túlzott agyi tevékenységek csillapításával, lecsendesítésével és a közelgő rohamokra való felkészüléssel, előjelzéssel, vagy a koncentráció és a memória-elérés fejlesztésével
  • terápiás hatása lehet lelki tüneteknél (szorongásos állapotok, poszttraumás stressz-szindróma, PTSD), pszichológiai és pszichiátriai rendellenességek kezelésében (egyes depresszió-típusok, fóbiák, pánikroham, alvászavar, testképzavarok esetében)
  • segíthet agyi traumát elszenvedetteknek, például stroke-os betegek rehabilitációjában

KIEGÉSZÍTŐ, KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK

A neurofeedback tréningre is érvényes, hogy ez csak egy módszer, egy eszköz. Mint ilyen, nem igazán önmagában, a számítógépes rendszer praktikus jellege révén hatékony, hanem a felhasználó közegben, a segítő-kliens kapcsolatban válik azzá. Így válik nemcsak begyakorolhatóvá, hanem megérthetővé is sokoldalú fejlesztő hatása, így tudja a kliens igazán magáévá tenni és magáénak érezni az eredményeket, amelyeket a segítségével elért. Mindezek miatt igény szerint, a hatékonyság további elősegítése érdekében a neurofeedback tréninget érdemes lehet kiegészíteni a következő módszerekkel, tevékenységekkel:

  • tanácsadás és konzultáció, az eredmények hosszabb távú követése és értelmezése a neurofeedback trénerrel
  • pszichológiai konzultáció, képesség-, intelligencia- és/vagy személyiségvizsgálat, a lelki háttérfolyamatok feltárása és megértése
  • az autogén tréning (AT) módszerének elsajátítása, egyéni vagy kiscsoportos relaxáció formájában (12-15 alkalom alatt megtanulható), illetve stresszkezelési tréning
  • művészetterápiás saját élmény a kreativitás, önkifejezés bátorítására, az idegrendszeri rugalmasság és plaszticitás, illetve a saját alkotóképesség örömének fenntartásához